Viborgvej 86, 7400 Herning

Lukket - Se åbningstider her

Dyrlægevagtens døgntelefon

53 56 80 58

DRÆGTIGHED HOS HUND

Går og drømmer om, at din hund skal have hvalpe? Læs mere om, hvad du skal være opmærksom på før og under parringen

Hvis du går og drømmer om, at din hund skal have hvalpe, men ikke helt ved hvad det indebærer, så hjælper vi dig meget gerne.

Først skal du vide, at en hund går drægtig i ca. 63 dage – svarende til 9 uger. Hundens løbetid varer ca. 21 dage, og det optimale parringstidspunkt ligger fra dag 9-14 – dog meget afhængig af race og tæve.

ER DIN HUND SUND NOK TIL DRÆGTIGHED?

Først handler det om at sikre sig, at din hund er sund og rask. Hos nogle racer betyder det, at røntgenbilleder af fx hofter kan være en god ide, så du er sikker på, at du ikke avler på en hund med dårlige hofter. Til dels er dette arveligt, men til dels kan det også give problemer i tævens drægtighed, da det kan give hende smerter.

Herefter handler det om at finde den rigtige hanhund. Hvis man har en tæve, som skal parres første gang, kan det være en god ide at finde en hanhund, som har prøvet det før– så går det ofte lidt nemmere.

FIND DET RIGTIGE PARRINGSTIDSPUNKT

Det optimale parringstidspunkt er meget forskelligt fra race til race og fra tæve til tæve. De fleste tæver er i løbetid ca. 21 dage, hvor det optimale parringstidspunkt ligger på omkring dag 9-14 efter påbegyndt blødning.

Hos Dyrlæge Mikkelsen kan vi hjælpe dig med at finde det optimale tidspunkt for parring. Det gør vi ved at tage en blodprøve, hvor vi måler hormonet progesteron i hundens blod. Når tæven er klar til parring, vil mængden af netop dette hormon begynde at stige, da tæven her begynder at nærme sig ægløsning.

Det vil være optimalt at tage den første blodprøve på dag 8-9 efter første blødningsdag. Herefter vil man tage en blodprøve igen en eller to dage efter – alt efter hvad værdien fortæller os. Nogle gange vil man også tage en celleprøve fra skeden og sammenholde den med blodprøvesvaret.